Het is een van de mooiste momenten van het leven: slagen voor de scriptie als kroon op je master of voor je thesis als kers op de taart van je bachelor. Toch gaat er veel aan vooraf. Je moet niet alleen onderzoek doen in de praktijk, maar ook tientallen boeken, tijdschriften en wetenschappelijke besprekingen doorlezen om de literatuurstudie goed af te ronden. Het zoeken naar betrouwbare bronnen is echter helemaal niet zo makkelijk. In dit artikel geven we je een aantal tips om de juiste literatuur te vinden op een snelle manier.
Tip 1 – Zoek via de zoekmachine
Als jij een student bent in het digitale tijdperk kan het niet anders of je hebt wel eens gebruik gemaakt van Google Scholar. Waarschijnlijk maak je er zelfs regelmatig gebruik van. Deze wetenschappelijke tak van de Google zoekmachine is al één van de betere manieren om goede bronnen te zoeken. Je kunt er heel gericht zoeken op auteur, maar ook op datum en titel. Een nadeel is natuurlijk dat het niet heel makkelijk is om toegang te krijgen tot het merendeel van alle artikelen.
Tip 2 – Kijk verder dan de zoekmachine
Het is echter niet aan te raden om het alleen bij Google Scholar te houden. Het is belangrijk om verder te kijken dan je neus lang is. Kijk bijvoorbeeld op de wetenschappelijke databank Scopus, een populaire manier om naar betrouwbare bronnen te zoeken: tijdschriften, boeken en wetenschappelijke artikelen met veel waardevolle informatie. Denk ook aan Web of Science en PubMed.
Tip 3 – Boeken zoeken in bibliotheek
Een boek gaat vaak veel dieper in op de materie dan wetenschappelijke artikelen. Daarom raden wij het jou ook vooral aan om te gaan zoeken naar boeken in de ‘bieb’. Kies voor een RFID bibliotheek want met dat systeem is het veel makkelijker om boeken op afstand te herkennen. Het systeem maakt het enorm makkelijk om alle verschillende boeken die jij nodig hebt te lokaliseren in een gigantische bibliotheek op jouw universiteit. Het zoeken van bronnen in jouw bibliotheek wordt veel sneller en als jouw uni het nog niet heeft, misschien kun je het idee dan introduceren aan de directie.
Tip 4 – Een lidmaatschap
Het is helemaal niet erg om te investeren in informatie. Zeker als je je wilt verdiepen in een diepgaand onderwerp waar weinig gratis info over is, kan je ervoor kiezen om geld te betalen voor zoiets. Als je bijvoorbeeld lid wordt van een specifiek blad van jouw onderwerp krijg je niet alleen nieuwe artikelen, maar krijg je ook toegang tot de archieven.
Tip 5 – Kijk of je subsidie kunt krijgen
Heeft jouw onderwerp meerwaarde voor de algehele universiteit dan is het helemaal niet gek om subsidie aan te vragen voor het vergaren van informatie. Veel uni’s hebben een behoorlijk groot potje klaarstaan voor studenten en onderzoekers die een mooi onderzoek in elkaar willen zetten. Het is toch jammer om al gauw 25 of 50 euro neer te leggen voor een boek dat jij echt nodig hebt. En vaak blijft het met een baanbrekend onderzoek niet bij één boek: het is veel mooier als een universiteit dat kan betalen.
Recent Comments